fredag 27. februar 2009

Oppsummering av Fylkesbibliotekets og Akershus-bibliotekenes stand på bokmessa i Lillestrøm 21. - 23. november 2008

Vi oppsummerer vår deltakelse på bokmessa 2008

Gjennom deltakelse på bokmessa i 2008 ønsket Fylkesbiblioteket i Akershus å profilere bibliotek generelt, og Akershus-bibliotekene spesielt. Vi ønsket å profilere det moderne folkebiblioteket, ny teknologi, litteratur og lesing. Vi ønsket å være en motvekt til de kommersielle aktørene og vise frem at bibliotekene utgjør en viktig del av dagens bok-Norge.

Standen : vår vei til synlighet

Vår stand på bokmessa ble finansiert ved sponsormidler og egne midler. Vi fikk flere positive tilbakemeldinger på våre søknader om sponsorstøtte. Andre institusjoner støttet oss med lån av utstyr og gaver. Vi ønsket at vår stand skulle være en tydelig kontrast til de andre kommersielle standene på messa. Vi leide et areal på 70 m2, og på dette arealet fikk vi plass til den ene bibliotekbussen i Akershus. Dermed hadde vi et fullt operativt bibliotek under hele bokmessa. Utenfor bussen hadde vi møbelgrupper og benker, samt krabbetunnel, utstillingshyller og klatre/lekefigurer for de minste barna. Vi fikk gode tilbakemeldinger på standen vår, og mange oppsøkte oss flere ganger. De besøkende i bussen var imponert over såvel innhold som moderne teknologi.

Image is everything: nye brosjyrer, LILLA t-skjorter, bærenett og smilet på plass!

Vi utarbeidet en hel del nye brosjyrer i forbindelse med bokmessa. Vi lagde en generell brosjyre for Fylkesbiblioteket og en "Velkommen til bibliotekbussen!"-brosjyre, samt en generell brosjyre som presenterte folkebibliotekene i Akershus. I tillegg hadde vi brosjyrer for Akershus musikkråd, Kulturnett Akershus og Akershus fylkeskommune.

Eget standprogram og plakater ble laget for hver dag. Så langt det lot seg gjøre, sørget vi for at alle brosjyrer, program og annet materiell hadde like grafiske elementer. Fargene lilla og organge ble vårt varemerke under bokmessa.

For å synes i vrimmelen ble alle ansatte utstyrt med lilla T-skjorter med den fengende påskriften "Opplevelsene venter på deg" (i forkant) og "Bibliotekene I Akershus" (baksiden). Vi hadde fått laget 300 miljøvennlige bærenett med påskriften "Besøk bibliotekbussen du også!".

I tillegg laget vi buttons med bilde av bibliotekbussen med forskjellige slagord. Vi delte aktivt ut bæreposer til publikum med forskjellige brosjyrer og buttons.

Inne i bussen hadde vi et eget slideshow som gikk kontinuerlig under messa. Denne presentasjonen viste mangfoldet og bibliotektilbudet i Akershus, og er i etterkant av messa lagt ut på Slideshare. (Se den her!!) I tillegg hadde vi selvsagt messebloggen vår som ble oppdatert hver dag.

Standprogram: Formidling og quiz

Vi ønsket å presentere folkebibliotekene som formidlere på bokmessa, og bibliotekarer fra Akershus-bibliotekene bidro med 13 programposter under de tre dagene som bokmessa varte. Vi hadde lese/eventyrstunder for barn, lokale forfattere, bokprat mm. Vi opplevde at standprogrammet vårt var i sterk konkurranse med alt som foregikk fra de faste scenene og de andre standene. Vi forstod raskt at aktiv markedsføring måtte til for å dra mennesker til våre spesifikke arrangementer. Selv om antall besøkende på hvert arrangement ikke ble så godt som vi hadde håpet, så fikk vi gjennomgående veldig gode tilbakemeldinger på våre arrangementer.

I tillegg til standprogrammet hadde vi også litteraturquiz for barn og voksne. Disse quizene var svært populære, og publikumspc`ene både ute og inne i bussen ble flittig brukt til "juks" for å vinne premien. Samtidig fikk vi en gyllen anledning til å lære bort søk i egne og andres kataloger!


Én gang, eller fast innslag?

Bokmessa fikk i løpet av helgen 27942 besøkende, og i en undersøkelse av Refleks/Argus svarte 91 % av tilfeldig utvalgte besøkende at de var godt fornøyde med bokmessa.
Dette stemmer overens med vårt inntrykk: det var mange mennesker og hektisk stemning, også hos oss! Vi opplevde et formidabelt besøk både inne i - og utenfor bussen! Vi føler at vi fikk løftet interessen for bibliotekene og bibliotekbussene i Akershus. I etterkant fikk vi også positive presseoppslag.

I november 2009 arrangeres bokmessa på ny. Det er pr. dags dato ikke tatt noen beslutning om at vi skal delta under årets messe. Vårt eneste ankepunkt i forhold til en senere deltakelse er at det blir svært dyrt dersom man ønsker en stand av samme størrelse. Samtidig ser vi at en stor stand og et rullende bibliotek førte til mye oppmerksomhet som vi ikke ville ha oppnådd med 10 m2. Sagt på en annen måte: for å konkurrere om oppmerksomheten blant kommersielle aktører ønsker vi at en evt. ny stand er på størrelse med fjorårets stand. Dette er dessverre ikke mulig å få finansiert uten sponsormidler.

Når det er sagt, ønsker vi å uttrykke vår takk til fjorårets sponsorer.
Én gang er bedre enn ingen gang!


Fylkesbiblioteket i Akershus
Kjeller, 27/2/09

.... Og her ser du noen bilder fra hektiske messedager i Lillestrøm:


















2 kommentarer:

Anonym sa...

I inclination not agree on it. I over precise post. Specially the appellation attracted me to study the sound story.

Anonym sa...

Opulently I acquiesce in but I about the collection should prepare more info then it has.